Çocuklar göçü böyle yaşıyor

Bilgin

Global Mod
Global Mod
SAN SALVADOR —

Pedro polis memuru, Ana ise avukat olmak istiyor. Sofía veterinerlik okumaktan heyecan duyuyor ve Roberto da tıp okumaktan heyecan duyuyor. Amerika Birleşik Devletleri'ne ulaşmak için Meksika'yı geçen göçmen çocukların hayalleri ortadan kalkmıyor.

Latin Amerika ve Karayipler'den gelen her dört göçmenden biri çocuk. Aileleriyle birlikte, hatta tek başlarına göç ediyorlar.

Birleşmiş Milletler'e göre 2023'ten bu yana Latin Amerikalı çocuklar göç ediyor “miktarları kaydedin” ve artık dünyanın diğer bölgelerinden gelen göçmen nüfusun daha büyük bir bölümünü temsil ediyorlar.

İnsani yardım kuruluşları Amerikalılar Arası Diyalog ve Çocukları Kurtarın Meksika'nın Tijuana kentindeki üç barınağı ziyaret ederek Latin Amerikalı çocuklarla ve Meksika'ya giderken yaşadıklarını konuştular.

“Dağlara tırmanmanız, nehirleri geçmeniz gerekiyordu ve akıntılar güçlüydü. Birinin yanından geçerken boğuluyordum ama annem gitmeme izin vermedi.” Bu, Güney Amerika'dan gelen hareketli bir çocuğun ifadesidir.

“Yolculuğu beğendim çünkü aslında birçok göçmenin ihtiyaç duyduğu şey yeni bir yaşam. Bazen bundan hoşlanmadım ama dayanmanız ve güçlü olmanız gerekiyor” diyor görüşülen, isimleri açıklanmayan başka bir çocuk.

Birçoğu neredeyse hiç para veya bağlantı olmadan Güney Amerika'dan Meksika'ya kadar yedi ülkeyi geçti. Bazıları Tijuana'ya otobüsle geldi. Diğerleri ise Meksika'yı bir uçtan bir uca geçen bir yük treni olan La Bestia'yı kullanıyor.

Amerikalılar Arası Diyalog'a göre yoksulluk, eşitsizlik, silahlı çatışmalar, gıda güvensizliği ve doğal afetler çocukların ve ailelerinin göçünün nedenleri arasında yer alıyor.

“Yaşamak zorunda kaldıkları korkunç durumlara rağmen kız ve erkek çocuklar çocukluklarını yaşamaya devam ediyor. Arzuları var: itfaiyeci, polis memuru, doktor, astronot veya veteriner olmak istiyorlar. Raporda ayrıca okula gitmek, aşı olmak, oyun oynamak ve korunmak gibi temel ihtiyaçların da aynı olduğu belirtiliyor. “Hareket halindeki kızlar, erkekler ve ergenler” Amerikalılar Arası Diyalog ve Çocukları Kurtarın.

Barınaklarda da görüldüğü gibi, göçün kaynağı, transiti, varış yeri ve geri dönüşü hükümetlerinin çabaları olumlu ama yetersiz.

“Hükümetler, uluslararası insancıl hukuk ve her şeyden önce çocuğun yüksek yararı nedeniyle, çocuğun fiziksel ve duygusal bütünlüğüne saygı gösterilmesini güvence altına almakla yükümlüdür.” Amerika'nın SesiSalvador Amilcar Carrillo, Salvador Göçmen Enstitüsü üyesi.

El Salvador'da örgüt, Belize'de doğan ve El Salvadorlu kimlik belgelerine sahip olmadıkları için örgün eğitim sistemine erişimde zorluk yaşayan çocuklara yardım ediyor.

Tijuana'daki göçmen çocuklar ise sivil toplum aktörleri ve işbirliği kuruluşlarının müdahalesi sayesinde yaygın eğitim dersleri alıyorlar.

Eğlenceli bir şekilde, oyun oynayarak öğrenirler ve deneyimlerini diğer kız ve erkek çocuklarla paylaşırlar.

Amerikalılar Arası Diyalog'a göre, bu çocukların ebeveynleri okul sistemi tarafından ayrımcılık, yabancı düşmanlığı veya ırkçılık durumlarıyla karşı karşıya kalıyor. İdari engellere ek olarak.

“Göçmen nüfus, sınır dışı edilmekten korktuğu için devlet hizmetlerine başvurmamaya karar veriyor. (…) Hareketli nüfusu reddeden müdürler veya öğretmenlerle karşı karşıya kalıyoruz” diye açıklıyor raporda ismi belirtilmeyen bir barınak çalışanı.

Meksika Siyasi Anayasası ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın Okul Erişimi ve Denetimi Yönetmeliği, çocukların ve ergenlerin, göçmenlik statülerine bakılmaksızın, o ülkenin eğitim sistemine erişim hakkına sahip olduğunu belirlemektedir.

Sağlıkla ilgili olarak kuruluşlar, “devlet politikalarının yokluğunda” barınaklarda çalışanların özel doktorlar getirmeye, Tijuana'daki hastanelerle anlaşmalar yapmaya veya göçmenlere bakım sağlamak için özel kuruluşlara başvurmaya başvurduğunu doğruladı.

Yolculuğun tehlikeleri sadece hayati tehlike oluşturmamakta, aynı zamanda bozuk gıda veya güvensiz su tüketiminden kaynaklanan mide-bağırsak hastalıkları gibi sağlık riskleri de bulunmaktadır. Ayrıca ormanlarda geçişlerinden dolayı dehidrasyon ve yaralanmalar.

Eğitimde olduğu gibi göçmenler bölgedeki bir sağlık kuruluşuna gittikleri takdirde sınır dışı edilmekten korkuyorlar.

Göç analisti Fernando Castro'ya göre göçün nedenleri, menşe ülkelerdeki istihdam ve kalkınma eksikliği olmaya devam ediyor ve hareketlilik durumunda göçmen çocuklara gösterilen ilgi ikinci planda kalıyor.

Kendisi, Voice of Voice'a şunları söyledi: “Her ülkenin dışişleri bakanlıkları, örneğin Meksika gibi transit ülkelerdeki göçmen çocuklar için bakım programları aramalı. Ancak gerçek şu ki ülkeler, göçmen sayısını azaltmak için yeterli finansmanı bile üretmiyor.” Amerika.

Göç, bir kampanya meselesi

Beyaz Saray'ın iki ana adayı: mevcut Demokrat başkan yardımcısı Kamala Harris ve eski Cumhuriyetçi başkan Donald Trump, göç konusundaki tutumlarını net bir şekilde ortaya koydu.

Harris, sınırda güvenliği sağlamak için 1.500 Sınır Devriyesi ajanının ve işlemlerden sorumlu 4.300 sığınma güvenlik görevlisinin işe alınmasını içeren “on yıllardır en güçlü sınır yasasını” yeniden başlatmanın yanı sıra, Meksika sınırındaki güvenliği artırma sözü veriyor. Kuzey Amerika ülkesine yasal olarak girmek isteyen göçmenlerin başvuruları.

Öte yandan Trump daha katı ve kitlesel sınır dışı etme sözü veriyor.

Inter-Amerikan Diyalog örgütüne göre Amerika Birleşik Devletleri dünya çapında her beş göçmenden birinin varış noktası olmaya devam ediyor.

Amerika'nın Sesi ile bağlantı kurun! Kanallarımıza abone olun YouTube, WhatsApp ve haber bülteni. Bildirimleri açın ve bizi takip edin Facebook, X Ve Instagram'da!