Hamburger Menüsü

Davut

New member
Hamburger Menüsü Tanımı İçin Gereçler

Ekmek için;

• 1/2 (yarım) paket yaş maya
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ ya da zeytinyağı
  • 3-4 su bardağı un
Üzeri için;

• 1 yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 1 yemek kaşığı su
Köfte için:

• 500 gram tek çekim yarım yağlı dana kıyma
  • 2 yumurta
  • 4 yemek kaşığı galeta unu
  • 3 çay kaşığı karabiber
  • 3 çay kaşığı karbonat
Karamelize soğan için:

• 2 adet orta uzunluk soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı ya da zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı balsamic sirke ya da üzüm sirkesi
  • 1 çay kaşığı kekik
Servis için:

• Cheddar peyniri
  • 3 adet orta uzunluk domates
  • 7 adet kornişon turşu
  • 10-12 yaprak göbek salata
Yoğurtlu sos için:

• 5 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 3 adet küp doğranmış kornişon turşu
  • 1 yemek kaşığı turşu suyu
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı kuru nane
Patates kızartması için:

• 4 adet patates
  • 1 bardak sıvı yağ
  • Tuz
Hamburger Menüsü Tanımı Yapılışı

1. Geniş bir kaseye maya, şeker, su ve süt alınır ve maya eritilir. Akabinde tuz, baharatlar, yağ ve un eklenir. Un denetimli bir biçimde azar azar eklenip, hamurun kıvamı denetim edilir.
  2. yavaşça ele yapışan bir hamur kıvamı alınca üzeri unlanır ve kase hava almayacak biçimde kapatılır. Yaklaşık 20-25 dakika hamur mayalanır.
  3. Mayalanan hamurun gazı alınır ve yapılacak ekmek boyutu ve sayısına göre bezelere ayrılır. Ben bu hamurdan farklı boyutlarda 8 beze çıkardım.
  4. Bezeler tezgahın üzerinde tabanları düz kalacak ve yarım ay formu verilecek biçimde yuvarlanır.
  5. Form verilen ekmekler yağlı kağıt serili tepsiye alınır, üzeri bir bezle kapatılır ve 20-25 dakika mayalanmaya bırakılır.
  6. Ekmeklerin üzeri için yumurta, süt ve sudan oluşan karışım hazırlanır, mayalanan ekmeklerin üzerine sürülür. Son olarak üzerilerine susam serpilir.
  7. Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika, hem en alt rafta hem en üst rafta denetimli bir biçimde pişirilir.
  8. Pişen ekmekler fırından çıkarılır, telin üzerinde soğumaya bırakılır.
  9. Hamburger köftesi için bir kaseye tüm materyaller alınır, yaklaşık 10 dakika homojen bir karışım elde edilene dek yoğurulur.
  10. Yoğurulan harç üzeri kapatılıp buzdolabında 30 dakika dinlendirilir.
  11. Dinlenen harç dolaptan çıkarılır, un serpilen yağlı kağıdın üzerine alınır ve üzerine de bir kat yağlı kağıt serilir. Harç elle bastırılır ve inceltilir, akabinde bir kase sayesinde köfteler oluşturulup ayrılır.
  12. Kasenizin boyutunu ekmeklerinize nazaran ayarlamanız değerli. Kesilen köfteler ortalarına yağlı kağıt konarak üst üste dizilir. Akabinde derin dondurucu kısmına konur ve yaklaşık 30 dakika bekletilir, biçiminin kalıcı olması sağlanır.
  13. Köfteler dondurucudayken karamelize soğan hazırlanır. Soğan piyazlık doğranır ve yağda rengi dönene kadar pişirilir.
  14. Patatesler kesilir ve kızartılır.
  15. Rengi yoğunlaşmaya başlayan soğana şeker eklenir ve renginin büsbütün yoğunlaşması sağlanır. Akabinde sirke ve su eklenir.
  16. Soğanlar uygunca küçülmeye başladığında kekik eklenir ve 5 dakika daha sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
  17. Buzlukta dinlenen köfteler çıkarılır, ızgarada yahut tavada artlı önlü pişirilir.
  18. Ekmekler tercihe nazaran dilimlenir. Ben 3 kat olacak biçimde dilimledim.
  19. Pişen köftenin üzerine cheddar peyniri konur. Ekmeklerin iç yüzeyi tavadaki yağa batırılır, içeriğindeki gereçler eklenir karamelize soğan ve köfte konur. Akabinde öteki kat yapılır.
  20. Sos gereçleri bir kapta karıştırılır. Menümüz servise hazır.
Afiyet olsun :).