Hamburger Menüsü Tanımı İçin Gereçler
Ekmek için;
.
Ekmek için;
- 1/2 (yarım) paket yaş maya
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ ya da zeytinyağı
- 3-4 su bardağı un
- 1 yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı süt
- 1 yemek kaşığı su
- 500 gram tek çekim yarım yağlı dana kıyma
- 2 yumurta
- 4 yemek kaşığı galeta unu
- 3 çay kaşığı karabiber
- 3 çay kaşığı karbonat
- 2 adet orta uzunluk soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı ya da zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı şeker
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı su
- 1 yemek kaşığı balsamic sirke ya da üzüm sirkesi
- 1 çay kaşığı kekik
- Cheddar peyniri
- 3 adet orta uzunluk domates
- 7 adet kornişon turşu
- 10-12 yaprak göbek salata
- 5 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 3 adet küp doğranmış kornişon turşu
- 1 yemek kaşığı turşu suyu
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 çay kaşığı kuru nane
- 4 adet patates
- 1 bardak sıvı yağ
- Tuz
- Geniş bir kaseye maya, şeker, su ve süt alınır ve maya eritilir. Akabinde tuz, baharatlar, yağ ve un eklenir. Un denetimli bir biçimde azar azar eklenip, hamurun kıvamı denetim edilir.
- yavaşça ele yapışan bir hamur kıvamı alınca üzeri unlanır ve kase hava almayacak biçimde kapatılır. Yaklaşık 20-25 dakika hamur mayalanır.
- Mayalanan hamurun gazı alınır ve yapılacak ekmek boyutu ve sayısına göre bezelere ayrılır. Ben bu hamurdan farklı boyutlarda 8 beze çıkardım.
- Bezeler tezgahın üzerinde tabanları düz kalacak ve yarım ay formu verilecek biçimde yuvarlanır.
- Form verilen ekmekler yağlı kağıt serili tepsiye alınır, üzeri bir bezle kapatılır ve 20-25 dakika mayalanmaya bırakılır.
- Ekmeklerin üzeri için yumurta, süt ve sudan oluşan karışım hazırlanır, mayalanan ekmeklerin üzerine sürülür. Son olarak üzerilerine susam serpilir.
- Evvelce ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika, hem en alt rafta hem en üst rafta denetimli bir biçimde pişirilir.
- Pişen ekmekler fırından çıkarılır, telin üzerinde soğumaya bırakılır.
- Hamburger köftesi için bir kaseye tüm materyaller alınır, yaklaşık 10 dakika homojen bir karışım elde edilene dek yoğurulur.
- Yoğurulan harç üzeri kapatılıp buzdolabında 30 dakika dinlendirilir.
- Dinlenen harç dolaptan çıkarılır, un serpilen yağlı kağıdın üzerine alınır ve üzerine de bir kat yağlı kağıt serilir. Harç elle bastırılır ve inceltilir, akabinde bir kase sayesinde köfteler oluşturulup ayrılır.
- Kasenizin boyutunu ekmeklerinize nazaran ayarlamanız değerli. Kesilen köfteler ortalarına yağlı kağıt konarak üst üste dizilir. Akabinde derin dondurucu kısmına konur ve yaklaşık 30 dakika bekletilir, biçiminin kalıcı olması sağlanır.
- Köfteler dondurucudayken karamelize soğan hazırlanır. Soğan piyazlık doğranır ve yağda rengi dönene kadar pişirilir.
- Patatesler kesilir ve kızartılır.
- Rengi yoğunlaşmaya başlayan soğana şeker eklenir ve renginin büsbütün yoğunlaşması sağlanır. Akabinde sirke ve su eklenir.
- Soğanlar uygunca küçülmeye başladığında kekik eklenir ve 5 dakika daha sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
- Buzlukta dinlenen köfteler çıkarılır, ızgarada yahut tavada artlı önlü pişirilir.
- Ekmekler tercihe nazaran dilimlenir. Ben 3 kat olacak biçimde dilimledim.
- Pişen köftenin üzerine cheddar peyniri konur. Ekmeklerin iç yüzeyi tavadaki yağa batırılır, içeriğindeki gereçler eklenir karamelize soğan ve köfte konur. Akabinde öteki kat yapılır.
- Sos gereçleri bir kapta karıştırılır. Menümüz servise hazır.